понеделник, 30 май 2011 г.

Испания - по стъпките на Дон Кихот (by Desislava Gergova)

Най-вълнуващото пътуване в живота ми е моето първо излизане в чужбина. Това се случи в 10 клас, а дестинацията бе Испания. С класа ми спечелихме стипендия по ученически проект "По стъпките на Дон Кихот". Наградата включваше патуване със самолет до Мадрид, а от там с автобус до местността, в която известният литературен герой е извършвал рицарски подвизи, живеейки в своя собствен въображаем свят. Прекарахме една незабравима седмица в малкото селце Алкасар де Сан Хуан, стъпвайки весело, безгрижно и с огромно любопитство по стъпките на Дон Кихот, неговия любим кон Росинант и верния оръженосец Санчо Панса.
      А ето и малко снимки от красивия Мадрид.
 МЕЧЕТО С ЯГОДОВОТО ДЪРВО
В най-централната част на Мадрид наречена Пуерта дел сол е разположена статуя изобразяваща мече похапващо сладко, сладко от ягодово дърво. Статуята е символ на града, както и една от най-посещаваните забележителности.


  
НУЛЕВИЯТ КИЛОМЕТЪР
Отново в централната част - Пуерта дел сол се намира и нулевият километър на шестте национални испански магистрали. Има поверие, че стъпвайки на нулевия километър човек трябва да си пожелае нещо и то може да се сбъдне.


КРАЛСКИЯТ ДВОРЕЦ
Кралският дворец в Мадрид е един от най-красивите и внушителни замъци не само за града и Испания, но и за цяла Европа. Той е разположен на площ от 135 000 кв.м и има 2800 стаи и зали, като от тях могат да бъдат посетени само 50. Уникалните градини Сабатини, направени по проект на италианския архитект Франческо Сабатини в неоготически стил са може би едно от най-прекрасните кътчета в кралския дворец. Прекрасните паркове, зелени и цветни лехи, езера, фонтани и статуи на крале са подредени с изключителна симетрия.


Несъмнено в Мадрид имаше още много какво да се види, но за съжаление малкото време ни притискаше и милият ни клас трябваше да се отпъти към малкото, но изключително приветливо и китно селце Алкасар де Сан Хуан. През топлите и дълги дни обикаляхме местностите около селцето. Преживяхме на живо всички битки от въображението на Дон Кихот, а вечер се прибирахме събрали огромно количество положителни емоции, смях и забавни истории и с последни сили не пропускахме да опознаем и Алкасар де Сан Хуан.


ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ
Мелниците, с които се е бил Дон Кихот мислейки ги за великани.

ПЕЩЕРА-ЗАТВОР
Тук се предполага, че Мигел де Сервантес е написал или поне измислил романа "Дон Кихот", докато е лежал за неплатени данъци.


СТАТУЯ НА ДОН КИХОТ И САНЧО ПАНСА В ЦЕНТЪРА НА АЛКАСАР ДЕ САН ХУАН
Статуя на Дон Кихот и Санчо Панса не е необичайно явление в почти цяла Испания и най-вече в селищата около Алкасар де Сан Хуан.

Бавно, но славно по стъпките на Дон Кихот свърши нашата екскурзия и всички трябваше да се върнем в нашата мила родина. Сигурна съм в едно - аз и всички мои приятели никога няма да забравим преживяното в тази прекрасна страна и вярвам, че един ден отново ще се върна там. Надявам се макар и за малко да съм успяла да ви накарам да си представите, че и вие пътувате по стъпките на този малко луд, но изключително забавен литературен герой. :)))

1 коментар: